5 аспектів регулювання праці за сумісництвом

Дата: 23.12.2020 13:08
Кількість переглядів: 308

Фото без опису

 

Політика зайнятості базується на забезпеченні можливості кожному реалізувати своє право на працю. Чимало ініціативних громадян отримують підвищену винагороду, працюючи за сумісництвом. Під сумісництвом прийнято розуміти виконання, крім своєї основної, іншої роботи на умовах трудового договору. Попри затребуваність, сумісництво майже не врегульовано трудовим законодавством і зокрема Кодексом законів про працюУкраїни (КЗпП). Через це на практиці можуть виникати проблемні питання. Розглянемо, які існують особливості при прийнятті на роботу за сумісництвом.

1) Специфікапрацевлаштуванняна роботу за сумісництвом.

Факт укладення трудового договору на умовахсумісництвамає бути відображений у заявіпрацівника та в наказі (розпорядженні) роботодавця. Працівник, якийвлаштовуєтьсяна роботу за сумісництвом, не повинен пред’являтитрудову книжку. Роботодавець не має права відмовитипрацівникові в прийоміна роботу за сумісництвом у зв’язку з відсутністю в ньогоінформації про наявність у працівника основного місцяроботи. Про цевказано у листі МіністерствасоціальноїполітикиУкраїни від 14.04.2017 р. Запис про роботу за сумісництвомможе бути за бажаннямпрацівника занесений до трудової книжки за основниммісцемроботи на підставідовідки з місцяроботи за сумісництвом. При укладенні трудового договору з сумісникомнеобхіднодо початкувиконанняроботинаправити до податковихорганівписьмовеповідомлення. Згоди основного роботодавця на працевлаштування за сумісництвом за загальним правилом не потрібно. Але слідпам’ятати про зміст ст. 21 КЗпП: колективним договором і угодоюсторінможепередбачатисьобмеження на сумісництво (наприклад, недопустимістьроботи на конкурентівроботодавця). Працяіноземнихвисокооплачуванихпрофесіоналівможезастосовуватися без дозволу на посадах за сумісництвом, якщо строк дії трудового договору на посаді за сумісництвом не перевищує строк діїдозволу за основниммісцемроботи (ст. 42 Закону України «Про зайнятістьнаселення»).

2) Необхідністьузгодженняграфіківробочого часу і часу відпочинку на двох роботах.

Робота можевиконуватись за кількоматрудовими договорами, щоукладені з одним роботодавцем (внутрішнєсумісництво), а можевиконуватися за кількоматрудовими договорами, щоукладені з різнимироботодавцями (зовнішнєсумісництво). При цьому посада, яку обіймаєпрацівник за сумісництвом, може бути аналогічна до посади за основниммісцемроботи. Прямої заборони виконуватитрудовіобов’язкиодночасно в одні й тісамігодини за місцямироботи за сумісництвомчиннезаконодавство не містить, підкреслюють посадовціДержавноїслужбиУкраїни з питаньпраці. Протещобуникнути накладок в графікуроботи, роботодавецьмає право попроситидовідку з основного місцяроботиіззазначенням годин, графіківробочого часу. Щорічнівідпусткиповноїтривалості до настанняшестимісячноготермінубезперервноїроботи у перший рікроботи на цьомупідприємстві за бажаннямпрацівниканадаютьсясумісникамодночасно з відпусткою за основниммісцемроботи (ст. 10 Закону України «Про відпустки»). Відпустка без збереженнязаробітної плати за бажаннямпрацівниканадається в обов'язковому порядку.

3)    Право на отриманнядопомоги по тимчасовійнепрацездатності за основниммісцемроботи і за місцемроботи за сумісництвом.

Допомога по тимчасовійнепрацездатності та допомога по вагітності та пологах надаються як за основниммісцемроботи, так і за сумісництвом. У разіроботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасноізздійсненнямпідприємницькоїчиіншоїдіяльностіпідставою для призначеннядопомоги є копія листка непрацездатності, засвідченапідписомкерівника і печаткою (за наявності) за основниммісцемроботи (ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язковедержавнесоціальнестрахування»). Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатковододаютьсядовідки про середнюзаробітну плату за місцямироботи за сумісництвом. У такому разісумарназаробітна плата, з якоїрозраховуютьсявиплати, за місяцямирозрахунковогоперіоду за основниммісцемроботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не можеперевищуватирозмірумаксимальноївеличинибазинарахуванняєдиноговнеску (пункт 30 постанови КМУ «Про обчисленнясередньоїзаробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахункувиплат за загальнообов’язковимдержавнимсоціальнимстрахуванням» від 26 вересня 2001 р. № 1266).

4) Особливостірегулюванняпраці за сумісництвом у бюджетному секторі.

Докладно робота за сумісництвомурегульованапостановоюКабінетуМіністрівУкраїни «Про роботу за сумісництвомпрацівниківдержавнихпідприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі – Постанова № 245) та Положенням про умовироботи за сумісництвомпрацівниківдержавнихпідприємств, установ, організацій, затвердженимспільним наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінфінувід 28.06.93 р. № 43 (далі – Положення № 43). Як слідує з назви, ціактирегулюютьпрацю на державнихпідприємствах, але у Мінсоцполітики вважали за можливепоширитиїхдію на всібюджетні установи. Постановою КМУ №245 встановленотакіособливості: (1) робочий час за сумісництвом не можеперевищувати 4 годин на день і повногоробочого дня у вихідний; (2) керівникидержавнихпідприємств, установ, організацій, їхні заступники, керівникиструктурнихпідрозділів державнихпідприємств, установ, організацій та їхні заступники не мають права працювати за сумісництвом (за виняткомнаукової, викладацької, медичної  і творчоїдіяльності). Законодавствомпередбачено, щозвільнення (без виплативихідноїдопомоги) сумісників у бюджетному секторі допустимо у разіприйняттяпрацівника, який не є сумісником, чиобмеженнясумісництва у зв'язку з особливимиумовами та режимом праці. При такому звільненні на працівниківдержавнихпідприємствпоширюютьсягарантії, передбачені ст. 40 КЗпП (зокрема, заборона звільнення у періодтимчасовоїнепрацездатності) Про цевказує Мінсоцполітики у листівід 28.10.2016 р.

5) Винятки для сумісників при здійсненнізаходівзізбереженняробочихмісць та соціальногозахистубезробітних.

Статтею 7-1 Законом України «Про загальнообов’язковедержавнесоціальнестрахування на випадокбезробіття» передбачаються заходи з профілактикинастаннястраховихвипадків. До профілактичнихзаходів належать фінансуваннявитратроботодавця на оплату праціпрацівників, яких з метою запобіганнявивільненнютимчасово переведено за їхзгодою на іншу роботу (до 6 місяцівпротягом року). Протефінансуваннявитрат на оплату праці не здійснюєтьсяроботодавцю для осіб, якіпрацюють за сумісництвом. Окрім того, працівникам за сумісництвом не надаєтьсядопомога по частковомубезробіттю та/абодопомога по частковомубезробіттю на період карантину, передбачені Законом України «Про зайнятістьнаселення».  При цьому в разізвільнення особи за основниммісцемроботи вона не можезареєструватись як безробітна й отримуватидопомогу по безробіттю, поки є зайнятість за основниммісцемроботи. На цезвертаютьувагу фахівці з кадровоїсправи.

Більшекорисноїінформації з питаньзайнятостіможназнайти за посиланнямиhttps://pol.dcz.gov.ua/та www.facebook.com/Новосанжарська-районна-філія-Полтавського-обласного-центру-зайнятості-1663125947256489/

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь