Пошук

Про заборону риболовлі

Дата: 02.04.2021 10:46
Кількість переглядів: 788

 

Із 1 квітня на водних об’єктах області розпочалася весняно-літня заборона на вилов водних біоресурсів

 

Відповідно до наказу Управління Держрибагентства у Полтавській області від 16 березня 2021 року № 65 встановлено терміни заборони на лов (добування) риби у весняно-літній період природного відтворення (нересту) в 2021 році на підконтрольних водних об’єктах Полтавському рибоохоронному патрулю.

Визначені такі строки:

  • Кам’янське водосховище у межах адміністративної території Полтавської області – з 01 квітня по 09 червня;
  • Кременчуцьке водосховище у межах адміністративної території Полтавської області – з 01 квітня по 09 червня;
  • у всіх інших рибогосподарських водних об’єктах в межах підконтрольної території – з 01 квітня по 20 травня,
  • в придаткових системах річок – з 01 квітня по 30 червня.

Детальніше із зазначеним наказом можна ознайомитися за посиланням http://pl.darg.gov.ua/files/11/18-03-02r.pdf.

Терміни заборони на лов (добування) раків у зв’язку з їх линькою встановлені з 01 квітня по 30 червня. З відповідним наказом можна ознайомитися за посиланням http://pl.darg.gov.ua/files/11/18-03-02r.pdf.

Традиційно у зв’язку із сезоном нересту риби також по всій території оголошується період так званої «тиші».

Забороняється проведення будівельних, днопоглиблювальних, вибухових, сейсмологічних робіт, видобуток гравію та піщано-ракушкової суміші, прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій, а також будь-яких робіт, які можуть негативно впливати на проходження нересту водних біоресурсів.

Забороняється в місцях, які оголошені нерестовищами, пересування всіх плавучих засобів (за винятком установлених судових ходів, транзитного проходу, виконання робіт по встановленню бакенів і у випадках надзвичайної потреби (шторм, туман, аварія і т.п.), крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів.

Інтерактивна карта заборонених ділянок для вилову водних біоресурсів за посиланням http://pl.darg.gov.ua/_karta_zaboronenih_diljanok_0_0_0_681_1.html.

Дозволяється любительське рибальство до 3 кілограмів риби на одну особу однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом лише з берега в межах населених пунктів, за винятком місць нерестовищ, вказаних у додатку до наказу.

Полтавський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства. Якщо ви помітили вилов риби на нерестовищах чи інші порушення Правил рибальства просимо невідкладно повідомляти на «гарячу лінію»: (068) 030 -22- 09.

За порушення правил рибальства передбачається адміністративна відповідальність. Згідно зі ст. 85 ч. 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за вчинення порушень правил рибальства передбачена відповідальність від попередження до накладення штрафу: на громадян від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 – 170 грн) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 510 грн).

Згідно зі ст. 85 ч. 4 КУпАП за грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) тягне за собою накладення штрафів: на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 680 грн) із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 850 грн) із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу відповідно до ч. 1 ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн) із конфіскацією об’єктів тваринного світу чи без такої.

Відповідно до ч. 1 ст. 249 Кримінального кодексу України за незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 51 000 грн.) або обмеженням волі на строк до трьох років.

За ті самі діяння згідно ч. 2 ст. 249 КК України, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 000 до 85 000 грн) або обмеженням волі на строк до трьох років чи позбавленням волі на той самий строк.

За матеріалами Управління Державного агентства

рибного господарства у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь